Allergie & Pollen

Allergieën voor pollen kunnen vervelende symptomen veroorzaken, maar er zijn verschillende tips die kunnen helpen om de klachten te verminderen. Hier zijn enkele suggesties om allergieën en pollen-gerelateerde symptomen te verminderen.

Lees verder

Actieve filters

Tips hooikoorts & pollenallergie

Houd ramen en deuren gesloten: Vooral op dagen met een hoge pollenconcentratie is het verstandig om ramen en deuren gesloten te houden om te voorkomen dat pollen het huis binnenkomen.

Gebruik een luchtreiniger: Een luchtreiniger met een HEPA-filter kan helpen om pollen uit de lucht in huis te filteren, waardoor de blootstelling aan allergenen wordt verminderd.

Houd kleding binnen: Probeer buiten gedragen kleding binnen te houden, zodat pollen zich niet verspreiden in huis.

Was je haar en gezicht na buitenactiviteiten: Als je buiten bent geweest op een dag met veel pollen, is het een goed idee om je haar te wassen en je gezicht te spoelen om pollen weg te spoelen.

Vermijd buitenactiviteiten op piekmomenten: Pollenconcentraties zijn vaak het hoogst in de ochtend en vroege avond. Probeer buitenactiviteiten te vermijden op deze tijdstippen.

Draag een zonnebril: Het dragen van een zonnebril kan helpen om pollen uit je ogen te houden en oogklachten te verminderen.

Gebruik een neusspray of oogdruppels: Als je last hebt van een verstopte neus of geïrriteerde ogen, kunnen neussprays en oogdruppels helpen om de symptomen te verlichten.

Houd de autoramen gesloten: Als je met de auto rijdt, houd dan de ramen gesloten en zet de airconditioning aan om pollen buiten te houden.

Check het pollenbericht: Houd het pollenbericht in de gaten, zodat je op de hoogte bent van de pollenconcentratie in jouw regio. Op basis hiervan kun je bepalen wanneer het verstandig is om buitenactiviteiten te beperken.

Als de allergie- en pollenklachten ernstig zijn of niet goed reageren op zelfzorgmaatregelen, is het raadzaam om advies te vragen aan een huisarts of allergoloog. Zij kunnen verdere diagnostiek uitvoeren en eventueel medicatie voorschrijven om de klachten te beheersen.