Lactase

Lactose is een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten. Om lactose te kunnen verteren, produceert het lichaam normaal gesproken het enzym lactase. Lactase breekt lactose af in de darmen, zodat het kan worden opgenomen door het lichaam.

Lees verder

Excuses voor het ongemak.

Zoek opnieuw

Lactose-intolerantie symptomen

Mensen met lactose-intolerantie hebben onvoldoende lactase-enzym, waardoor ze moeite hebben met het verteren van lactose. Dit kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree na het consumeren van lactose-bevattende voedingsmiddelen.

Lactose-intolerantie tips

Er zijn enkele strategieën die mensen met lactose-intolerantie kunnen helpen om lactose beter te verteren en symptomen te voorkomen:

• Beperk de inname van lactose-bevattende voedingsmiddelen, zoals melk, kaas, yoghurt en roomijs. Sommige mensen kunnen kleine hoeveelheden lactose verdragen zonder symptomen, terwijl anderen lactose volledig moeten vermijden.

• Kies voor lactosevrije of lactosearme alternatieven, zoals lactosevrije melk, lactosevrije yoghurt en lactosevrije kaas. Deze producten zijn behandeld om de lactose te verwijderen of te verminderen.

• Gebruik lactase-supplementen. Deze supplementen bevatten het enzym lactase en kunnen worden ingenomen vlak voordat je voedsel of dranken met lactose consumeert. Ze helpen het lactosegehalte in het spijsverteringsstelsel te verlagen en symptomen te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat de mate van lactose-intolerantie kan variëren tussen individuen. Het kan nuttig zijn om met een diëtist te praten voor persoonlijk advies over het omgaan met lactose-intolerantie en het aanpassen van het dieet om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen zonder ongemakkelijke symptomen.