Maagzuur

Maagzuur, ook bekend als maagzuursecretie, is een vloeistof die in de maag wordt geproduceerd. Het bestaat voornamelijk uit zoutzuur (HCl) en heeft verschillende belangrijke functies in het spijsverteringsproces.

Lees verder

Actieve filters

Maagzuur

De belangrijkste functie van maagzuur is het helpen afbreken en verteren van voedsel. Het zure milieu van de maag helpt bij het doden van bacteriën en andere micro-organismen die mogelijk in het voedsel aanwezig zijn. Het helpt ook bij het activeren van enzymen die nodig zijn voor de vertering van voedsel, zoals pepsine, dat helpt bij de afbraak van eiwitten.

Maagzuur speelt ook een rol bij de opname van voedingsstoffen. Het helpt bij de opname van bepaalde mineralen, zoals ijzer, calcium en magnesium, evenals vitamine B12. Daarnaast draagt maagzuur bij aan de regulatie van de maag-darmmotiliteit, wat de beweging en doorgang van voedsel door het spijsverteringskanaal regelt.

Hoewel maagzuur essentieel is voor een gezonde spijsvertering, kan overmatige productie of reflux van maagzuur leiden tot maagklachten zoals brandend maagzuur, maagzweren of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om medische behandeling te zoeken om de symptomen te verlichten en de gezondheid van de maag te verbeteren.