Aminozuren

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Dat komt omdat ze aminozuren bevatten. Er zijn aminozuren die je lichaam zelf aan kan maken, maar je kunt ze ook uit je voeding halen. Niet iedereen krijgt via de voeding genoeg aminozuren binnen. Daarom vind je op Drogisterij.nl diverse supplementen met aminozuren.

Lees verder

Actieve filters

NTM Mentalcare Nutramin

Prijs € 49,95

Het natuurlijke Nutramin alternatief voor lithium. Bevat een propriëtair mengsel van kruiden als Ginseng, Rhodiola en Gingko Biloba.

0

Hyaluronzuur serum SNP

Prijs € 33,55

Laat je natuurlijke schoonheid schitteren met de SNP Super Face Oil en ontdek hoe stralend je huid echt kan zijn!

0

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten. Je lichaam breekt eiwitten af tot aminozuren en gebruikt deze vervolgens om weer nieuwe eiwitten aan te maken. Zo dragen aminozuren onder andere bij aan de opbouw en het behoud van gezonde spieren.

Hoe werken aminozuren?

Eiwitten worden in de dunne darm verteerd en opgedeeld in kleine stukjes: aminozuren. Deze kleine stukjes worden dan via het bloed naar de lever gestuurd. De lever kan nieuwe eiwitten produceren uit aminozuren. Ook kan de lever overtollige aminozuren omzetten in andere typen aminozuren. Voor verschillende processen zijn aminozuren belangrijk: 

  • het vervoer en de opslag van voedingsstoffen
  • de aanmaak van nieuwe cellen
  • de spijsvertering
  • energieproductie
  • de opbouw en het onderhoud van spieren
  • de aanmaak van sterk bindweefsel 
  • de groei van gezonde botten
  • wondgenezing en herstel
  • de overdracht van prikkels

Welke aminozuren zijn er?

In totaal bestaan er 22 soorten die je kunt onderverdelen in de volgende categorieën:

Niet-essentiële aminozuren: deze kan je lichaam zelf aanmaken, bijvoorbeeld uit bonen, granen, zuivel, vlees en vis.
Semi-essentiële aminozuren: deze maakt je lichaam ook aan, maar soms niet genoeg om in je behoefte te voorzien.
Essentiële aminozuren: deze kan je lichaam niet zelf aanmaken en moet je dus uit voeding of supplementen halen.

Wanneer gebruik je aminozuursupplementen?

Mensen met een grote behoefte aan eiwitten kunnen veel baat hebben bij het slikken van aminozuur preparaten. Denk bijvoorbeeld aan sporters die zwaar trainen. Zij doen er verstandig aan extra glutamine en valine in te nemen. Ouderen die minder gevarieerd eten of slik- en kauwproblemen hebben halen ook voordeel uit een aminozuursupplement. Verder kan het voor vegetariërs en veganisten lastig zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen via de voeding. Ook dan kan een aminozuursupplement een goede aanvulling zijn. Als laatste kunnen aminozuren je nachtrust bevorderen. De zuren glutamine en tryptofaan zijn van belang bij de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je lichaam het sein geeft om te gaan slapen. 

De enige aminozuren die je extra inneemt zijn de essentiële aminozuren. Van de andere aminozuren maakt je lichaam zelf vaak voldoende aan. Een aminozuur kan het beste een half uur voor een maaltijd of bij het slapen gaan worden ingenomen. Op Drogisterij.nl kun je kiezen uit een breed assortiment aan tabletten, capsules en poeders die je kunt oplossen in water of vruchtensap. Aminozuur supplementen zijn verkrijgbaar van onder andere de volgende merken: Be-Life, AOV, Metagenics en Lamberts.