Vitamine A

Vitamine A heb je nodig voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Het bevordert ook normale groei en het gezond houden van de huid.

Lees verder

Actieve filters

Vitamine A functies in het lichaam

Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor verschillende functies in het lichaam, waaronder:

Gezichtsvermogen: Vitamine A is nodig voor het gezichtsvermogen en de aanpassing van de ogen aan verschillende lichtniveaus. Het helpt bij de vorming van het netvlies en kan helpen bij het voorkomen van nachtblindheid en andere oogproblemen.

Immuunsysteem: Vitamine A speelt een rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem. Het kan helpen bij het bestrijden van infecties en het bevorderen van een gezonde huid en slijmvliezen.

Huidgezondheid: Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van de huid. Het kan helpen bij het bevorderen van de celvernieuwing en het verminderen van de tekenen van veroudering.

Botgezondheid: Vitamine A kan ook helpen bij het bevorderen van de botgezondheid en het voorkomen van osteoporose.

Vitamine A in voedingsmiddelen

Vitamine A komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals lever, eieren, zuivelproducten, wortels, zoete aardappelen, spinazie en broccoli. Het kan ook worden ingenomen als supplement, maar het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen, omdat te veel vitamine A giftig kan zijn.