BCAA

BCAA staat voor Branched Chain Amino Acids, wat vertaald kan worden als vertakte-keten aminozuren. Het zijn drie essentiële aminozuren, namelijk leucine, isoleucine en valine, die niet door ons lichaam kunnen worden aangemaakt en dus uit voeding of supplementen moeten worden gehaald.

Lees verder

Actieve filters

BCAA belangrijk voor sporters

BCAA-supplementen worden vaak gebruikt door sporters en bodybuilders vanwege hun vermogen om spierafbraak te verminderen, spiergroei te stimuleren, herstel na de training te verbeteren en vermoeidheid tijdens het sporten te verminderen.

Bij een tekort aan BCAA's kan spierafbraak optreden, vooral bij mensen die op een streng dieet zijn en calorieën en eiwitten beperken. BCAA's zijn ook belangrijk voor de productie van serotonine, een neurotransmitter die invloed heeft op de gemoedstoestand, slaap en eetlust.

BCAA in voedingsmiddelen

BCAA's zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten, maar ook in plantaardige bronnen zoals bonen, linzen en quinoa. BCAA-supplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van poeder, tabletten en capsules. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en altijd advies te vragen aan een gezondheidsdeskundige voordat u een nieuw voedingssupplement gaat gebruiken.