Chroom

Chroom helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden en is ook betrokken bij de energiestofwisseling.

Lees verder

Actieve filters

Chroom belangrijk voor lichaam

Chroom is een essentieel sporenelement dat belangrijk is voor het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en is betrokken bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Chroom is ook belangrijk voor de synthese van vetzuren en cholesterol en voor het behoud van een gezonde werking van het hart en de bloedvaten.

Chroom in voedingsmiddelen

Chroom wordt voornamelijk via voedsel in het lichaam opgenomen, met name in volkorenproducten, vlees, vis, groenten en fruit. Het wordt opgeslagen in de lever, nieren en milt. Een tekort aan chroom is zeldzaam, maar kan optreden bij mensen met een slechte voeding of bij patiënten met bepaalde aandoeningen zoals diabetes of een schildklierprobleem. Symptomen van een tekort aan chroom kunnen zijn verminderde glucosetolerantie, verhoogde insulineresistentie, onregelmatige bloedsuikerspiegel, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Aan de andere kant kan een teveel aan chroom leiden tot nierproblemen en beschadiging van de lever. Het is belangrijk om de inname van chroom in evenwicht te houden en uw arts te raadplegen als u zich zorgen maakt over uw niveaus.