Obstipatie

Obstipatie, ook wel bekend als verstopping, verwijst naar een moeilijke of onregelmatige stoelgang waarbij de ontlasting hard, droog en moeilijk uit te scheiden is. Het kan ook gepaard gaan met symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en een gevoel van onvolledige lediging van de darmen. 

Lees verder

Actieve filters

Iberolax 10 gram Iberolax

Prijs € 16,99

Het medisch hulpmiddel IberoLax® is een laxeermiddel dat de stoelgang op natuurlijke wijze verzacht. Zonder krampen, buikpijn en plotselinge aandrang.

0

Obstipatie oorzaak

Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

Gebrek aan vezels en vochtinname: Onvoldoende vezelinname en dehydratie kunnen bijdragen aan verstopping doordat de ontlasting niet voldoende bulk heeft en water vasthoudt in de darmen.

Inactieve levensstijl: Onvoldoende lichaamsbeweging en een sedentaire levensstijl kunnen de darmbeweging vertragen, waardoor obstipatie kan optreden.

Veranderingen in dieet of routine: Reizen, veranderingen in eetgewoonten of onregelmatige maaltijden kunnen de spijsvertering beïnvloeden en obstipatie veroorzaken.

Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals bepaalde pijnstillers, antidepressiva en ijzersupplementen, kunnen obstipatie als bijwerking hebben.

Onderliggende medische aandoeningen: Bepaalde gezondheidsproblemen, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS), schildklieraandoeningen, darmobstructie of neurologische aandoeningen, kunnen obstipatie veroorzaken.

Obstipatie verlichten

Om obstipatie te verlichten en de stoelgang te bevorderen, kunnen de volgende maatregelen helpen:

Verhoog de inname van voedingsvezels: Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals fruit, groenten, volle granen, peulvruchten en zaden.

Drink voldoende water: Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft door voldoende water te drinken.

Beweeg regelmatig: Fysieke activiteit en lichaamsbeweging kunnen de darmbeweging bevorderen.

Volg een regelmatig toiletgewoonten: Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar het toilet te gaan en neem de tijd om de ontlasting te bevorderen.

Vermijd langdurig ophouden: Ga naar het toilet zodra je de aandrang voelt.

Als obstipatie aanhoudt of ernstige klachten veroorzaakt, is het raadzaam om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen en passende behandeling te ontvangen.