5-HTP

Hoewel 5-HTP in sommige voedingsmiddelen voorkomt, is de hoeveelheid vaak te laag om therapeutische effecten te bereiken, en zijn supplementen vaak nodig om voldoende niveaus te bereiken.

Lees verder

Actieve filters

5-htp plus Sanopharm

Prijs € 24,15

5-hydroxytryptofaan (5-HTP) is een aminozuur dat de tussenliggende stap vormt tussen tryptofaan en de belangrijke neurotransmitter serotonine.

0

5-HTP supplementen

5-HTP (5-hydroxytryptofaan) is een aminozuur dat in het lichaam wordt geproduceerd uit tryptofaan en dat een rol speelt bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij de regulatie van de stemming, slaap en eetlust. 5-HTP-supplementen worden vaak gebruikt om stemmingsstoornissen, zoals depressie en angst, te behandelen, evenals voor slaapproblemen, migraine en andere aandoeningen. Hoewel het mogelijk is om via de voeding tryptofaan binnen te krijgen, is de hoeveelheid vaak te laag om therapeutische effecten te bereiken. Bovendien kan tryptofaan in de voeding de bloed-hersenbarrière moeilijk passeren, waardoor het minder effectief is dan 5-HTP-supplementen voor de verhoging van serotoninespiegels.

5-HTP in voedingsmiddelen?

5-HTP komt van nature niet voor in voedingsmiddelen, maar het is een aminozuur dat wordt geproduceerd uit tryptofaan, een essentieel aminozuur dat wel in voedsel voorkomt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan zijn onder andere:

• Kalkoen, kip en ander gevogelte
Vis, zoals zalm en tonijn
• Eieren
• Zuivelproducten, zoals kaas, melk en yoghurt
• Sojaproducten, zoals tofu en sojamelk
• Peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten
• Noten en zaden, zoals amandelen, pompoenpitten en sesamzaadjes

Het is belangrijk om te onthouden dat 5-HTP-supplementen niet zonder voorzorg moeten worden genomen. Bovendien kan 5-HTP een interactie hebben met andere geneesmiddelen, dus het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat je met de supplementinname begint, vooral als je medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt. Het is ook aanbevolen om supplementen alleen van gerenommeerde fabrikanten te kopen en de aanbevolen dosering niet te overschrijden.