Multivitamines

Alle vitamines die je nodig hebt verzameld in één tablet: dat is een multivitamine. Alle vitamines en mineralen die je nodig hebt zitten in één voedingssupplement. Zo kun je eenvoudig alles slikken en niets vergeten. Vaak heb je dan ook maar één vitaminepil per dag nodig. Op Drogisterij.nl bieden we in de categorie multivitamines diverse supplementen aan ter aanvulling op een gezonde voeding.

Lees verder

Actieve filters

Waarom zijn vitamines belangrijk?

Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een normale groei en ontwikkeling. Het lichaam kan vitamines niet genoeg zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk dat men een gezond voedingspatroon aanhoudt en dit aanvult met supplementen wanneer dat nodig is. Een tekort aan vitamines kan namelijk slecht zijn voor de gezondheid. Een tekort kan zich bijvoorbeeld uiten in klachten als vermoeidheid, slapeloosheid, huidafwijkingen en een verminderde weerstand.

Welke groepen hebben extra vitamines nodig?

Er zijn een aantal groepen die niet genoeg vitamines binnenkrijgen via eten, drinken en zonlicht. Baby’s tot 3 maanden hebben extra vitamine K nodig en kinderen tot en met 3 jaar vitamine D. Veganisten hebben baat bij vitamine B12. Mensen die niet veel in de zon komen of de huid bedekken hebben meer vitamine D nodig. Ook ouderen, zowel mannen als vrouwen, hebben vaak extra vitamine D nodig. Verder hebben vrouwen die zwanger willen worden of dat al zijn baat bij het slikken van foliumzuur en vitamine D. Daarnaast hebben mensen die eenzijdig eten, een extreem afvaldieet volgen of een lagere weerstand hebben vaak baat bij een multivitamine supplement.

Hoe gebruik je multivitamines?

Een multivitaminepil kan het beste worden ingenomen tijdens de maaltijd. Dan worden de voedingsstoffen die erin zitten beter door het lichaam opgenomen. De vetoplosbare vitamines vitamine A, D, E en K worden tijdens een maaltijd beter opgenomen omdat er vaak vet in voeding zit. Ook vitamine C kan het beste tijdens de maaltijd geslikt worden omdat het de opname van ijzer uit voeding bevordert. Voor B vitamines maakt het niet uit wanneer je deze inneemt. Een verkeerd idee dat mensen soms hebben is dat ze in de winter meer vitamines nodig hebben dan in de zomer. Maar dit geldt eigenlijk met name voor vitamine D dat je uit zonlicht haalt. Het hele jaar door kun je extra vitamines ter aanvulling slikken, ook in de zomer. Juist dan ben je vaker actief en is extra vitamine B12 en magnesium handig. Of misschien eet je minder gevarieerd of wil je afvallen om lekkerder in je vel te zitten. Een aanvulling kan dan wenselijk zijn om te zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Van de meeste multivitaminepreparaten zijn er geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen. Bekijk voor de juiste dosis en informatie over combinatie met medicijnen wél altijd de aanwijzingen op de verpakking of in de bijsluiter. 

Multivitamines kun je zonder recept verkrijgen. Op Drogisterij.nl vind je een ruim assortiment aan dragees, tabletten, capsules en druppels van A-merken.