Menstruatiepijn

Buikpijn, rugpijn, hoofdpijn: het zijn veelvoorkomende klachten van vrouwen tijdens hun menstruatie. Ook wanneer het patroon van je menstruatie begint te veranderen na je 40e levensjaar kun je daar als vrouw last van hebben. Op Drogisterij.nl vind je verschillende producten die klachten tijdens de menstruatie of menopauze verlichten.

Lees verder

Excuses voor het ongemak.

Zoek opnieuw

Waarom menstrueer je als vrouw en hoe kun je menstruatieklachten verminderen?

Elke maand ontstaat er slijmvlies in je baarmoeder om je voor te bereiden op een zwangerschap. Op de helft van je cyclus komt er een eicel vrij uit je eierstokken. Als deze bevrucht wordt, ben je zwanger en blijft het slijmvlies zitten. Maar in de meeste gevallen blijft de eicel onbevrucht en is het slijmvlies dus onnodig. Het wordt dan afgevoerd. Dit noem je de menstruatie. Je lichaam maakt dan het stofje prostaglandine aan om te zorgen dat je baarmoeder zich samentrekt en het slijmvlies gemakkelijk afgestoten kan worden. Dit samentrekken kan menstruatiepijn veroorzaken. 

Menstruatiepijn, ook wel dysmenorroe genoemd, kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de pijn te verminderen. Hier zijn enkele tips:

Warmte: Breng een warmwaterkruik of een warm kompres aan op je onderbuik om de spieren te ontspannen en de pijn te verlichten.

Ontspanningstechnieken: Probeer ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga om stress te verminderen en de pijn te verlichten.

Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om de pijn te verminderen. Volg altijd de instructies op de verpakking en raadpleeg indien nodig een zorgverlener.

Kruiden en supplementen: Sommige kruiden en supplementen, zoals gember, kurkuma en vitamine B1, kunnen mogelijk helpen bij het verminderen van menstruatiepijn. Raadpleeg een zorgverlener voordat je kruiden of supplementen gaat gebruiken.

Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de menstruatiepijn te verminderen.

Warm bad: Neem een warm bad om te ontspannen en de pijn te verlichten.

Als de menstruatiepijn ernstig is en je dagelijkse activiteiten belemmert, is het raadzaam om een zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsopties.