Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) maakt rode bloedcellen aan en zorgt oa. voor een goede werking van het zenuwstelsel. Meer weten over de functies van vitamine B12 in ons lichaam?

Lees verder

Actieve filters

Waarom heeft lichaam vitamine B12 nodig?

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor verschillende functies in het lichaam, waaronder:

Vorming van rode bloedcellen: Vitamine B12 is nodig voor de vorming van rode bloedcellen in het lichaam. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede.

Ondersteuning van het zenuwstelsel: Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij het gezond functioneren van het zenuwstelsel. Het kan helpen bij het onderhoud van de myelineschede die de zenuwvezels bedekt en beschermen de zenuwcellen tegen beschadiging.

DNA-synthese: Vitamine B12 is betrokken bij de synthese van DNA, het genetisch materiaal in alle cellen van het lichaam.

Energieproductie: Vitamine B12 speelt een rol bij het omzetten van voedsel in energie, waardoor het essentieel is voor een gezond metabolisme.

Vitamine B12 in voedingsmiddelen

Vitamine B12 komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, melk en andere zuivelproducten. Het kan ook worden ingenomen als supplement, vooral bij mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, omdat vitamine B12 voornamelijk in dierlijke producten voorkomt. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, zwakte, neurologische symptomen en een verhoogd risico op hartaandoeningen.