Calcium

Calcium voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Ook draagt het bij aan een goede werking van zenuwen en spieren. Meer weten?

Lees verder

Actieve filters

Calcium belangrijk voor lichaam

Calcium is een essentieel mineraal voor het lichaam. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden. Het wordt gebruikt om botweefsel te vormen en te versterken, en helpt bij het voorkomen van botverlies en osteoporose. Daarnaast is calcium betrokken bij het reguleren van spiercontracties, wat belangrijk is voor de normale werking van het hart, de spieren en het zenuwstelsel.

Calcium in voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium zijn onder andere zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt, maar ook sommige groenten, zoals boerenkool, broccoli en spinazie, evenals calciumverrijkte voedingsmiddelen zoals bepaalde soorten ontbijtgranen en sappen.

Het is belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen, vooral tijdens de kindertijd en adolescentie, wanneer botten nog in ontwikkeling zijn. Volwassenen hebben ook calcium nodig om botten sterk te houden en het risico op botverlies en osteoporose te verminderen. De aanbevolen dagelijkse inname van calcium varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht. Mensen die moeite hebben om voldoende calcium uit hun dieet te halen, kunnen baat hebben bij het nemen van supplementen.