Filter op Geslacht

Filter op Doelgroep

Filter op Gebruik

Filter op Bron

Filter op Productopties

Filter op Ingrediënten

Filter op Variant

Filter op Merk

Vitamines

Het eten van veelzijdige en gezonde maaltijden met voldoende groente en fruit is belangrijk om vitamines binnen te krijgen. Als dit niet lukt, kun je extra vitamine slikken om zo toch de juiste hoeveelheid op te nemen ter aanvulling op de voeding. Op Drogisterij.nl bieden we in de categorie enkelvoudige vitamines diverse supplementen aan om een vitaminetekort tegen te gaan.

Lees verder

Actieve filters

In totaal zijn er 13 stoffen die de naam vitamine dragen. Je kunt ze opdelen in vitamines die in vet oplosbaar zijn en vitamines die in water oplosbaar zijn. 

Welke vetoplosbare vitamines zijn er en waarom heeft je lichaam deze nodig?

Vitamine A. Deze heb je nodig voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Het bevordert ook normale groei en het gezond houden van de huid.
Vitamine D. Dit is belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden, een goede werking van de spieren, alsook het afweersysteem en voor opname van calcium uit de voeding.
Vitamine E. Deze vitamine werkt als antioxidant en zorgt er dus voor dat agressieve moleculen geen schade aanrichten aan cellen en weefsels.
Vitamine K. Deze draagt bij aan een goede bloedstolling en het behoud van sterke botten.

Welke wateroplosbare vitamines zijn er en waarom heeft je lichaam deze nodig?

Vitamine C. Draagt bij aan een goede weerstand en is nodig voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer.
Vitamine B1 (thiamine). Nodig voor het vrijmaken van energie uit de voeding. Ook zorgt het voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen.
Vitamine B2 (riboflavine). Ook deze vitamine zorgt voor het vrijmaken van energie uit de voeding en daarnaast voor het gezond houden van de huid.
Vitamine B3 (niacine). Vereenvoudigt het vrijmaken van energie uit de voeding, houdt de huid gezond en stimuleert een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen.
Vitamine B5 (pantotheenzuur). Deze vitamine heeft als functie het vrijmaken van energie uit de voeding.
Vitamine B6. Je lichaam heeft dit nodig voor de opbouw en afbraak van aminozuren en om te groeien. Bovendien regelt deze vitamine de werking van bepaalde hormonen en zorgt deze voor een goede werking van het afweersysteem en het zenuwstelsel.
Vitamine B8 (biotine). Nodig voor het vrijmaken van energie uit de voeding, het behoud van een normale huid en normaal haar en zorgt voor een normale werking van het zenuwstelsel.
Vitamine B11 (foliumzuur). Stimuleert groei, draagt bij aan de aanmaak van witte en rode bloedcellen en verkleint de kans op geboorteafwijkingen.
Vitamine B12 (cobalamine). Maakt rode bloedcellen aan en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Hoe worden vitamines opgenomen en opgeslagen? 

Vitamines worden opgenomen in de dunne darm. De opslag van vetoplosbare vitamines gaat het beste als er ook vet of olie aanwezig is in het lichaam. Vetoplosbare vitamines kunnen beperkt worden opgeslagen. Alleen van vitamine A kan er een ruime voorraad aangelegd worden in de lever. Dit type vitamines verlaat het lichaam via de urine of de gal. Wateroplosbare vitamines kan het lichaam niet of nauwelijks opslaan. De enige uitzondering hierop is vitamine B12. Omdat dit type vitamines je lichaam verlaat via de urine komt het bijna nooit voor dat je er te veel van binnenkrijgt.

Op Drogisterij.nl vind je een groot aanbod aan zowel vetoplosbare als wateroplosbare vitamines. Van verschillende toonaangevende merken bieden we onder andere druppels, tabletten en capsules.