Vitamine B

Vitamine B speelt een belangrijke rol in onze stofwisseling. Ze maken onder andere energie vrij uit voeding. Elke B-vitamine heeft zijn eigen specifieke werking in ons lichaam. 

Lees verder

Actieve filters

Vitamine B12 TR NC Essential Organ

Prijs € 25,95

Vitamine B12 (Cobalamine) is belangrijk voor het zenuwstelsel. Vegetariërs en veganisten kunnen een aanvulling vitamine B12 gebruiken indien dit in onvoldoende mate in hun voedingspatroon aanwezig is.

0

Welke wateroplosbare vitamines zijn er en waarom heeft je lichaam deze nodig?

Vitamine B1 (thiamine). Nodig voor het vrijmaken van energie uit de voeding. Ook zorgt het voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen.

Vitamine B2 (riboflavine). Ook deze vitamine zorgt voor het vrijmaken van energie uit de voeding en daarnaast voor het gezond houden van de huid.

Vitamine B3 (niacine). Vereenvoudigt het vrijmaken van energie uit de voeding, houdt de huid gezond en stimuleert een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen.

Vitamine B5 (pantotheenzuur). Deze vitamine heeft als functie het vrijmaken van energie uit de voeding.

Vitamine B6. Je lichaam heeft dit nodig voor de opbouw en afbraak van aminozuren en om te groeien. Bovendien regelt deze vitamine de werking van bepaalde hormonen en zorgt deze voor een goede werking van het afweersysteem en het zenuwstelsel.

Vitamine B8 (biotine). Nodig voor het vrijmaken van energie uit de voeding, het behoud van een normale huid en normaal haar en zorgt voor een normale werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B11 (foliumzuur). Stimuleert groei, draagt bij aan de aanmaak van witte en rode bloedcellen en verkleint de kans op geboorteafwijkingen.

Vitamine B12 (cobalamine). Maakt rode bloedcellen aan en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B in voedingsmiddelen

B-vitaminen komen van nature voor in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder volkoren granen, vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten, bladgroenten, pindanoten en peulvruchten. Sommige mensen hebben mogelijk een verhoogde behoefte aan B-vitaminen, bijvoorbeeld zwangere vrouwen, vegetariërs en veganisten. In deze gevallen kan het nodig zijn om supplementen te nemen. Het is echter belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen, omdat hoge doses van sommige B-vitaminen schadelijk kunnen zijn.