Vegan Omega-3

Als veganist kun je omega-3-vetzuren binnenkrijgen via plantaardige bronnen. Het is belangrijk om voldoende omega-3-vetzuren binnen te krijgen, omdat deze vetzuren essentieel zijn voor een gezonde hersenfunctie, het hart en het immuunsysteem.

Lees verder

Actieve filters

Omega-3 voor veganisten

 De twee belangrijkste soorten omega-3-vetzuren zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), en deze zijn voornamelijk te vinden in visolie. Echter, als veganist kun je ook EPA en DHA binnenkrijgen door het consumeren van algenolie-supplementen. Algen zijn de enige plantaardige bron van EPA en DHA, omdat algen de omega-3-vetzuren produceren die vissen eten. Door algenolie-supplementen te nemen, krijg je dezelfde voedingsstoffen binnen als uit visolie-supplementen, maar dan zonder de vis.

Plantaardige omega-3

Daarnaast zijn er ook plantaardige bronnen van ALA (alfalinoleenzuur), een andere omega-3-vetzuur die het lichaam kan omzetten naar EPA en DHA. Goede bronnen van ALA zijn bijvoorbeeld lijnzaadolie, chiazaad, hennepzaad, walnoten, sojabonen en spinazie. Hoewel ALA-rijke voedingsmiddelen nuttig zijn, kan het lichaam ALA slechts in beperkte mate omzetten in EPA en DHA. Daarom kan het aanvullen van de voeding met algenolie supplementen voor veganisten een goede optie zijn om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen. Het is altijd belangrijk om een arts of diëtist te raadplegen voordat je supplementen gaat nemen.