Stoelgang

Stoelgang, ook wel ontlasting of feces genoemd, verwijst naar de afvalstoffen die het lichaam verlaat via de endeldarm en anus. Het is een normaal onderdeel van het spijsverteringsproces en bestaat uit onverteerde voedselresten, water, bacteriën, slijm en andere afvalstoffen.

Lees verder

Actieve filters

Wat is een regelmatige stoelgang

Een regelmatige stoelgang varieert van persoon tot persoon, maar over het algemeen wordt dagelijks tot drie keer per week als normaal beschouwd. De consistentie, vorm en kleur van de ontlasting kunnen ook variëren, afhankelijk van factoren zoals dieet, hydratatie, medicatie en gezondheidsproblemen.

Een gezonde stoelgang wordt meestal gekenmerkt door de volgende eigenschappen:

Vorm: Het zou zacht en gevormd moeten zijn, vergelijkbaar met een worst of een banaan.

Kleur: De kleur varieert meestal van lichtbruin tot donkerbruin, afhankelijk van het dieet. Een plotselinge verandering in kleur kan echter een teken zijn van een onderliggend probleem.

Geur: Er is meestal een bepaalde geur aanwezig, maar een zeer onaangename geur kan wijzen op een spijsverteringsprobleem.

Frequentie: Een regelmatige stoelgang kan variëren van meerdere keren per dag tot meerdere keren per week, zolang het binnen het normale bereik valt en er geen ongemak of problemen zijn.

Als er veranderingen optreden in de frequentie, consistentie, kleur of geur van de ontlasting, of als er andere symptomen zoals bloed in de ontlasting, aanhoudende diarree of obstipatie, onverklaarbaar gewichtsverlies of buikpijn optreden, is het belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voor evaluatie en mogelijke behandeling.