Vetzuren

Wanneer mensen het woord ‘vet’ horen, denken ze vaak dat dit ongezond is en ze daar zo min mogelijk van binnen moeten krijgen. Hoewel dit voor transvet geldt, zijn er ook andere vetzuren die wél goed zijn voor de gezondheid. Ons lichaam heeft vet nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je te weinig goede vetten binnenkrijgt via je voeding kunnen de supplementen met vetzuren van Drogisterij.nl je helpen. Lees verder

Er zijn 275 producten.

Item 1-24 van 275 in totaal item(s)

Actieve filters

Vetzuren

Wat zijn vetzuren?

Vet is altijd een mengsel van vetzuren die je kunt onderverdelen in onverzadigde en verzadigde vetzuren.

Verzadigd vet zit in veel dierlijke producten, zoals vlees, melkproducten, roomboter en kaas. Het komt ook veel voor in koek, gebak en snacks. Ook in sommige plantaardige producten zoals kokosvet en palmolie zit verzadigd vet. Je lichaam kan zelf verzadigde vetzuren aanmaken uit koolhydraten of andere vetten, dus het is niet nodig om verzadigd vet via voeding binnen te krijgen. Omdat verzadigd vet het LDL-cholesterol van het bloed verhoogt is een teveel aan verzadigde vetten niet goed voor de bloedvaten. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om niet meer dan 10% van de calorieën die je op een dag nodig hebt uit verzadigd vet te halen.

Onverzadigd vet zit veel in vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur. Denk aan vloeibare bak- en braadproducten en margarine. Ook in vis en noten zit veel onverzadigd vet. Onverzadigde vetzuren kun je verder onderverdelen in enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren komen vooral voor in noten (m.u.v. walnoten), avocado, olijven, koolzaad, raapzaad en zonnebloemolie. Meervoudig onverzadigde vetzuren komen vooral voor in vette vis, lijnzaad, tarwekiemen, soja en walnoten. Omdat onverzadigd vet het LDL-cholesterol van het bloed verlaagt en zo het risico op hart- en vaatziekten vermindert, is het belangrijk om genoeg onverzadigde vetten binnen te krijgen. Waar zijn vetzuren goed voor?

Vet heeft vele functies:

Het levert energie aan het lichaam.

Vet uit eten dat je niet gelijk gebruikt wordt opgeslagen als lichaamsvet en werkt als energievoorraad, als bescherming voor je organen en tegen kou. Het houdt je lichaamstemperatuur namelijk op peil.

Vetzuren zijn bouwstenen voor je cellen en beschermen je cellen tegen ongewenste indringers.

Vetzuren laten je ogen, hersenen en spieren goed werken.

Om de vitamines E, A en D op te nemen in je lichaam is er vet nodig waar ze in op kunnen lossen.

Vet speelt een rol in het behoud van een gezonde huid en gezond haar.Van welke vetzuren is het verstandig om extra vetzuren te slikken?

Essentiële onverzadigde vetzuren heeft je lichaam nodig om goed te functioneren, maar deze vetzuren worden niet door je lichaam aangemaakt. Je moet ze dus uit je voeding halen. Je kunt essentiële onverzadigde vetzuren opdelen in omega 3 en omega 6 vetzuren. De bekendste omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is plantaardig en zit o.a. in lijnzaadolie, sojaolie en margarines. EPA en DHA zitten vooral in vis en schaal- en schelpdieren. Het bekendste omega 6 vetzuur is linolzuur. De belangrijkste voedingsbronnen hiervoor zijn plantaardige oliën, noten, zaden, vlees en eieren.

Wanneer het niet lukt om genoeg van deze essentiële vetzuren uit je voeding te halen, kun je tekorten met supplementen aanvullen. Op Drogisterij.nl vind je diverse tabletten en (visolie)capsules met omega 3 en omega 6 vetzuren.