Probiotica

‘Pro bioticum’ betekent letterlijk ‘voor het leven’. Dat is dan ook precies de functie van probiotica: ervoor zorgen dat er een juiste hoeveelheid levende bacteriën in de darmen aanwezig is. Op Drogisterij.nl kun je kiezen uit een groot aanbod aan probiotica om je darmflora gezond te houden. Lees verder

Er zijn 114 producten.

Item 1-24 van 114 in totaal item(s)

Actieve filters

 


Probiotica 

Wat zijn probiotica en waarom bevorderen ze de gezondheid?

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert probiotica als levende micro-organismen die een positief effect hebben op de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze worden verkocht als gefermenteerde drankjes, yoghurtdrank of capsules. Er bestaan enorm veel verschillende soorten probiotische bacteriën, maar de meeste behoren tot de lactobacillen of bifidobacteriën. Na inname komen probiotica via de maag in de darmen terecht. Vaak worden ze daar al door het maagzuur gedood, of later in de dunne darm door gal. Uiteindelijk komen ze in de dikke darm terecht. Probiotica bevorderen de gezondheid doordat ze de darmflora in evenwicht houden. Ze zorgen voor een gezonde balans tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën die in de darmen leven. Dit is belangrijk voor het optimaal functioneren van de spijsvertering, het immuunsysteem, de aanmaak van vitamines en de afbraak van schadelijke stoffen.Wanneer kan probiotica een goede oplossing voor gezondheidsklachten zijn?

Levende bacteriën in yoghurt of gefermenteerd melk helpen bij de vertering van lactose. Mensen met suikerziekte (diabetes) hebben dus veel baat bij probiotica. De yoghurt of melk moet voor een positief effect wel tenminste 100 miljoen levende micro-organismen per gram bevatten. Probiotica kan ook darmklachten verlichten, bijvoorbeeld bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom of de ziekte van Crohn. Ook allergische verschijnselen kunnen verminderd worden en de weerstand juist verhoogd, doordat de darmflora weer in evenwicht wordt gebracht. Wat kun je zelf doen om de darmflora te ondersteunen?

Eet voldoende vezelrijk eten, volkoren producten en groente en fruit. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen waar van nature probiotica in zit. Denk aan yoghurt, zuurkool, zwarte olijven, augurken en tempeh.

Er is ook eten dat je beter kunt vermijden, zoals geraffineerde suikers in koek, snoep en gebak.
Deze voeden je darmen niet maar kunnen bij overmatige inname wel tot ontstekingen leiden.

Drink minstens 1,5 tot 2 liter water per dag.

Beweeg voldoende; minstens 1 uur intensief per dag.

Zorg voor ontspanning; stress kan juist een negatieve uitwerking op de darmen hebben.

Krijg of houd je toch darmklachten? Probeer dan eens probiotica.
Wij hebben voor zowel kinderen, volwassenen als ouders probiotica in verschillende vormen en van betrouwbare merken als AOV, Idyl, Lucovitaal en Lamberts.