Kalium

Kalium speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een gezonde bloeddruk, het reguleren van de spier- en zenuwfunctie en het ondersteunen van het hart en de nieren.

Lees verder

Actieve filters

Waarom is kalium belangrijk voor ons lichaam?

Kalium regelt de vochtbalans samen met natrium en chloride. Kalium is een essentieel mineraal dat nodig is voor een goede werking van het lichaam. Het is betrokken bij de regulatie van de bloeddruk, de zenuw- en spierfunctie en de waterbalans in het lichaam. Het is dan ook belangrijk om voldoende kalium binnen te krijgen via de voeding.

Te veel kalium

Het is belangrijk om te onthouden dat het nemen van te veel kaliumsupplementen gevaarlijk kan zijn, vooral voor mensen met nierproblemen. Te veel kalium kan leiden tot hyperkaliëmie, een aandoening waarbij er te veel kalium in het bloed zit en die kan leiden tot hartritmestoornissen, spierzwakte en zelfs de dood.

Daarom is het belangrijk om altijd de aanbevolen dosering van het kaliumsupplement te volgen en eventuele gezondheidsproblemen te bespreken met een arts voordat je kaliumsupplementen gaat gebruiken. 

Kalium in voedingsmiddelen

Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium zijn:

Bananen: Bananen zijn een goede bron van kalium. Een middelgrote banaan bevat ongeveer 400-450 mg kalium.
Aardappelen: Aardappelen zijn rijk aan kalium, vooral als ze gebakken of gepoft worden gegeten. Een grote gebakken aardappel bevat ongeveer 800-900 mg kalium.
Zoete aardappelen: Zoete aardappelen zijn ook een goede bron van kalium, met ongeveer 540-600 mg kalium per middelgrote zoete aardappel.
Spinazie: Spinazie bevat ongeveer 800-840 mg kalium per gekookte kop.
Avocado: Avocado's zijn niet alleen rijk aan gezonde vetten, maar ook aan kalium. Een middelgrote avocado bevat ongeveer 700-800 mg kalium.
Tomaten: Tomaten zijn rijk aan kalium, met ongeveer 250-300 mg kalium per middelgrote tomaat.
Melk en yoghurt: Zuivelproducten zoals melk en yoghurt zijn ook goede bronnen van kalium. Een